Kuchnia Portugalska


Strona główna -> Portugalia -> Kuchnia Portugalska
Lovetotravel.pl
 Przewodnik turystyczny
Strona główna   
Europa Azja Ameryka Południowa Ameryka Północna Australia Afryka
Austria   Belgia   Białoruś   Bułgaria   Chorwacja   Czechy   Dania   Estonia   Finlandia   Francja   Grecja   Hiszpania   Holandia   Irlandia   Litwa   Łotwa  
Niemcy   Norwegia   Polska   Portugalia   Rumunia   Serbia   Słowacja   Słowenia   Szwajcaria   Szwecja   Ukraina   Węgry   Wielka Brytania   Włochy










Kuchnia portugalska składa się z prostych, lecz pożywnych i zdrowych dań. To kuchnia mało znana, a swym smakiem nie przypomina żadnej innej. Tradycje kucharskie w Portugalii są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Pielęgnuje się tam tradycje uprawy, przechowywania i przetwórstwa swych plonów.


Bacalhau á bras - potrawa z suszonego dorsza z ziemniakami i warzywami.

Ryby i mięso

Aczkolwiek Portugalczycy bardzo cenią sobie owoce morza oraz ryby. Najbardziej charakterystyczną potrawą z ryb jest Bacalhau á bras - suszony dorsz, pieczony z ziemniakami, jajkiem i czosnkiem. Warto nadmienić, że dorsz przyrządzany jest tam na ponad 300 sposobów. Poza tym popularne są sardynki pieczone na grillu. W portugalskiej kuchni nie brakuje też dań z mięsa. Jada się jagnięcinę, baraninę, wołowinę oraz drób. Najbardziej znaną potrawą z wieprzowiny jest Porco a Alentejana, czyli wieprzowina gotowana z małżami. Jedną z ulubionych potraw Portugalczyków jest folar - ciasto drożdżowe z kawałkami kiełbasy, kurczaka i dwoma rodzajami szynki. Dania mięsne przygotowuje się z dodatkiem oliwy z oliwek oraz cebuli.

Zupy

W Portugalii niemniej popularne są zupy, a wśród nich najbardziej znane to: Caldo Verde - zielona zupa, uważana za potrawę narodową, w skład której wchodzi: włoska kapusta, ziemniaki, cebula, czosnek i kawałki kiełbasy; oraz Sopa de pedra - sycąca potrawa z czerwonej fasoli, marchwi i kilku innych składników. Jako ciekawostkę warto dodać, że głównym składnikiem portugalskiego dania często jest kapusta, szczególnie mocno zielona odmiana o miękkich liściach.

Przyprawy

Kuchnia portugalska łączy tradycje kulinarne krajów, które kiedyś należały do Portugali (m.in. Brazylia, Mozambik, Angola). Z dawnych czasów pozostało Portugalczykom upodobanie do wszelkich przypraw, takich jak: cynamon, czosnek, curry, pieprz czarny, piri-piri (ostry sos chili), oliwa z oliwek i inne.

Sery

W kuchni portugalskiej ważne miejsce zajmują też sery, do najbardziej popularnych należą: Cabreiro (ser o delikatnym zapachu, wytwarzany z mieszanego mleka koziego i owczego); Serra de Estrella (ser pikantny, miękki lub pół-miękki, wytwarzany z owczego mleka lub owczego zmieszanego z kozim); Serpa (ser z owczego mleka) i  Requeijao (ser z owczego mleka). Sery spożywa się przed lub po posiłku, stanowią one formę przystawki lub deserów. Co do deserów, to Portugalczycy opanowali sztukę tworzenia przeróżnych łakoci m.in. naleśników, malutkich ciasteczek, tortów i budyni. Zajadają się puddingiem z cynamonem oraz tartą z nadzieniem budyniowym (Pastel de nata).

Wino

Symbolem Portugalii jest także wino. Co ciekawe kraj ten jest szóstym co do wielkości producentem wina na świecie. Narodowym trunkiem Portugalczyków jest wino porto wytwarzane z winogron zbieranych w dolinie rzeki Douro. Drugie najbardziej znane to Madera, uważane za jedno z najtrwalszych win na świecie.

Posiłki

W Portugalii najważniejszym posiłkiem dnia jest obiadokolacja (Jantar), - podawana między godziną 19.00, a 22.00 – która stanowi najobfitszy posiłek dnia.  Charakter drugorzędny mają: śniadanie (Pequeno almoço) i lunch (Almoço). Pory jedzenia w Portugalii są podobne do standardów europejskich.



Portugalia - miasta

Braga Evora Lizbona Porto Sintra


Portugalia - co warto wiedzieć



Portugalia - Tradycje w Portugalii Tradycje w Portugalii
Tradycją portugalską jest corrida lub tourada, jest to kontrowersyjny i niezwykle ...
Portugalia - Ciekawostki o Portugalii Ciekawostki o Portugalii
W Lizbonie co cztery lata odbywa się trwające pięć dni Święto ...
Portugalia - Pamiątki w Portugalii Pamiątki w Portugalii
Najczęściej kupowanymi przez turystów pamiątkami w Portugalii są wyroby rękodzielnicze, ...
Portugalia - Święta w Portugalii Święta w Portugalii
Portugalia jest krajem katolickim, wobec czego większość świąt jest ...
Portugalia - Taksówki w Portugalii Taksówki w Portugalii
W Portugalii taksówki są koloru beżowego, z charakterystycznym ...
Portugalia - Przepisy drogowe w Portugalii Przepisy drogowe w Portugalii
Prawo jazdy kategorii B może uzyskać osoba, która ukończyła 18 ...
Portugalia - Parkowanie i parkingi w Portugalii Parkowanie i parkingi w Portugalii
W Portugalii strefy ograniczonego parkowania, wyposażone w parkometry, oznaczone niebieskimi ...
Portugalia - Portugalia mapa Portugalia mapa
Portugalia - Krzysztof Kolumb Krzysztof Kolumb
Krzysztof Kolumb był światowej sławy podróżnikiem i odkrywcą, ...

Kuchnia Portugalska - komentarze:


Kuchnia Portugalska komentarz Krysia
2016-12-10 23:46:21
Byłam w listopadzie kilka godzin w Ponta Delgada i bardzo mi posmakowały bolos levedos. Nie mogłam sobie darować, że kupiłam tylko jedną paczkę na lotnisku. Cieszę się, że dałaś taki wspaniały przepis i piekę je co tydzień. Dziś czwarty raz je robiłam. Są fantastyczne. Bardzo dziękuję. Przymierzam się jeszcze do zrobienia tartaletek. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam. Krysia

Kuchnia Portugalska komentarz Jolanta E. Santo
2013-01-16 01:59:57
Folar to tradycyjne ciasto pieczone razem z jajkiem(calym) na Wielkanoc. To, o którym tu mowa nazywa sie BOLA. Caldo verde robi sie z kapusty galicyjskiej (troche podobnej do chwastów bo nie zawiazuje sie w glówke). Porto i Madera pije sie do deseru albo jako aperitif. Wieprzowina jest takze bardzo popularna, zwlaszcz portugalski "fast food" tzw.BIFANA czyli cienki, dobrze przyprawiony stek w bulce.

Kuchnia Portugalska komentarz tr
2011-06-15 13:19:09
Z tego co słyszałem w trakcie pobytu w Portugalii, Porto nie jest narodowym trunkiem Portugalczyków. Kiedyś robiło się je głównie z myślą o Brytyjczykach. Podobno Portugalczycy piją je okazjonalnie, kilka razy w roku. Wino czerwone, vinho verde to co innego :)


Kuchnia Portugalska - dodaj komentarz:



Twój komentarz:
Twój podpis:



 


Lovetotravel
Kontakt
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies