Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Kuchnia portugalska składa się z prostych, lecz pożywnych i zdrowych dań. To kuchnia mało znana, a swym smakiem nie przypomina żadnej innej. Tradycje kucharskie w Portugalii są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Pielęgnuje się tam tradycje uprawy, przechowywania i przetwórstwa swych plonów.
Bacalhau á bras - potrawa z suszonego dorsza z ziemniakami i warzywami. Ryby i mięso Aczkolwiek Portugalczycy bardzo cenią sobie owoce morza oraz ryby. Najbardziej charakterystyczną potrawą z ryb jest Bacalhau á bras - suszony dorsz, pieczony z ziemniakami, jajkiem i czosnkiem. Warto nadmienić, że dorsz przyrządzany jest tam na ponad 300 sposobów. Poza tym popularne są sardynki pieczone na grillu. W portugalskiej kuchni nie brakuje też dań z mięsa. Jada się jagnięcinę, baraninę, wołowinę oraz drób. Najbardziej znaną potrawą z wieprzowiny jest Porco a Alentejana, czyli wieprzowina gotowana z małżami. Jedną z ulubionych potraw Portugalczyków jest folar - ciasto drożdżowe z kawałkami kiełbasy, kurczaka i dwoma rodzajami szynki. Dania mięsne przygotowuje się z dodatkiem oliwy z oliwek oraz cebuli. Zupy W Portugalii niemniej popularne są zupy, a wśród nich najbardziej znane to: Caldo Verde - zielona zupa, uważana za potrawę narodową, w skład której wchodzi: włoska kapusta, ziemniaki, cebula, czosnek i kawałki kiełbasy; oraz Sopa de pedra - sycąca potrawa z czerwonej fasoli, marchwi i kilku innych składników. Jako ciekawostkę warto dodać, że głównym składnikiem portugalskiego dania często jest kapusta, szczególnie mocno zielona odmiana o miękkich liściach. Przyprawy Kuchnia portugalska łączy tradycje kulinarne krajów, które kiedyś należały do Portugali (m.in. Brazylia, Mozambik, Angola). Z dawnych czasów pozostało Portugalczykom upodobanie do wszelkich przypraw, takich jak: cynamon, czosnek, curry, pieprz czarny, piri-piri (ostry sos chili), oliwa z oliwek i inne. Sery W kuchni portugalskiej ważne miejsce zajmują też sery, do najbardziej popularnych należą: Cabreiro (ser o delikatnym zapachu, wytwarzany z mieszanego mleka koziego i owczego); Serra de Estrella (ser pikantny, miękki lub pół-miękki, wytwarzany z owczego mleka lub owczego zmieszanego z kozim); Serpa (ser z owczego mleka) i Requeijao (ser z owczego mleka). Sery spożywa się przed lub po posiłku, stanowią one formę przystawki lub deserów. Co do deserów, to Portugalczycy opanowali sztukę tworzenia przeróżnych łakoci m.in. naleśników, malutkich ciasteczek, tortów i budyni. Zajadają się puddingiem z cynamonem oraz tartą z nadzieniem budyniowym (Pastel de nata). Wino Symbolem Portugalii jest także wino. Co ciekawe kraj ten jest szóstym co do wielkości producentem wina na świecie. Narodowym trunkiem Portugalczyków jest wino porto wytwarzane z winogron zbieranych w dolinie rzeki Douro. Drugie najbardziej znane to Madera, uważane za jedno z najtrwalszych win na świecie. Posiłki W Portugalii najważniejszym posiłkiem dnia jest obiadokolacja (Jantar), - podawana między godziną 19.00, a 22.00 – która stanowi najobfitszy posiłek dnia. Charakter drugorzędny mają: śniadanie (Pequeno almoço) i lunch (Almoço). Pory jedzenia w Portugalii są podobne do standardów europejskich. Portugalia - miasta
Portugalia - co warto wiedzieć
Kuchnia Portugalska - komentarze:
Kuchnia Portugalska - dodaj komentarz:
|